Nieuws

Inge van Mill wint 3e prijs bij verkiezing Zilveren Camera

Inge van Mill heeft bij de verkiezing voor de Zilveren Camera in de categorie portretten de 3e prijs gewonnen met haar portret van Jan Snoeck. Op de expositie 'van Majesteit tot Asielzoeker' is de bijbehorende documentaire te zien. Deze expositie is nog tot eind februari te zien in onze studio.

 

Inspiratie

Papier Biƫnnale 2012

Hoewel we steeds digitaler zijn gaan werken is onze eerste liefde toch het papier. Elke jaar is het weer verassend en inspirerend om te zien wat kunstenaars weten te maken van papier.

Van 2 september t/m 25 november 2012 vindt weer de internationale Papier Biënnale plaats. Dit jaar doet zowel het Museum Meermanno als het Museum Rijswijk mee.
Lees meer over de Biënnale.

Pop up! Bijzondere en beweegbare boeken

Pop up! Bijzondere en beweegbare boeken in Museum Meermanno | Huis van het boek, 9 juli t/m 23 oktober 2011

In het Haagse Museum Meermanno Huis van het boek vindt de tentoonstelling Pop up! Bijzondere en beweegbare boeken plaats waarin vooral oude en zeldzame beweegbare boeken en hedendaagse kunstenaarsboeken te zien zijn. 

Museum Meermanno

 

lees meer

Korte geschiedenis van beweegbare en pop up boeken

De eerste beweegbare boeken stammen uit de dertiende eeuw. Deze boeken hadden vaak een wetenschappelijk of educatief karakter. Zo werden uitklapprenten gebruikt om berekeningen of landkaarten te tonen en roterende schijven maakten de werking van het heelal inzichtelijk. De eerste boeken waarbij de beweging een essentieel onderdeel uitmaakte van de beleving van het boek waren de ‘speelboeken’ uit het begin van de negentiende eeuw. Hierin kan je door deurtjes te openen of aan strookjes papier te trekken, nieuwe scènes tevoorschijn toveren en figuren in beweging brengen. De werkelijke pop up boeken, waarbij de voorstelling vanzelf omhoog komt wanneer de bladzijde wordt omgeslagen, bereikten in de twintigste eeuw een ongekende populariteit. Sprookjes, de dierenwereld, architectuur, stripfiguren en beroemdheden als Elvis Presley komen tot leven in ingenieuze papieren 3D constructies. Ook kunstenaars lieten zich inspireren door de pop up: zo laat Andy Warhol, icoon van de pop art, in de jaren ’60 een blikje tomatenpuree rechtop staan in zijn Index book. De Nederlandse kunstenaar Sjoerd Hofstra bereikt in zijn boeken zowel een hoog artistiek niveau als een geavanceerde pop up techniek.

Wim Crouwel in Design Museum Londen

Het Design Museum in London heeft een overzichtstentoonstelling van het werk van Wim Crouwel: A Graphic Odyssey. Met deze tentoonstelling eert het museum Crouwels oeuvre als grafisch ontwerper. In Nederland is Crouwel bij de meeste mensen bekend van de postzegels maar hij heeft natuurlijk ook jarenlang de posters voor het Stedelijk Museum ontworpen.

lees meer

De tentoonstelling toont voorbeelden uit Crouwel zijn gehele carrière. Zo is er aandacht voor zijn werk bij Total Design en het Stedelijk Museum. Zijn iconische poster- en typografie ontwerpen komen aan bod, maar ook minder bekende ontwerpen worden niet vergeten. Het Design Museum heeft tevens allerlei extra activiteiten rondom de tentoonstelling georganiseerd. Het leukste is wellicht nog wel, dat je tijdens de tentoonstelling kunt overnachten in een speciale Crouwel kamer in het Andaz Hotel. Hoewel het behang niet door hemzelf is ontworpen, is het wel op zijn ontwerp geïnspireerd en door hem gesigneerd.

Mocht je de tentoonstelling willen bezoeken, dan is het wellicht leuk om te kijken of je nog kaarten kunt krijgen voor een speciaal interview met Wim Crouwel op 23 juni. Hier kan je als bezoeker namelijk bij aanwezig zijn.
De tentoonstelling duurt nog tot en met 3 juli.
(Bron: KunstBlog.nl)